Yazı
Yazar : Ali YALÇIN
2024-09-08 14:19:27
Görüntülenme
Çanakkale-Gazze Hattında İnsan-ı Kâmili Aramak
Ali YALÇIN

“Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın.” Lev Tolstoy

 

İnsan neden eğitilir? İnsanlık tarihi kadar kadim olan bu soruya felsefeden sosyolojiye psikolojiden teolojiye birçok veçheden sayısız cevaplar verilmiştir. Bu soruya, eğitime sadece seçkin sınıfın eriştiği premodern dönemden devletlerin örgün eğitimi benimsedikleri modern döneme değin cevaplar farklılaşsa, bir hususta birleşilmiştir. “İyi insanlar yetiştirmek” gayesi tarih üstü bir gerçeklik ve hedef olarak eğitimin odağına yerleştirilmiştir. Geleceği şekillendirmesinden değerlerin aktarılmasına, kişisel gelişimden toplumsal normların yerleşmesine kadar hayati olarak görülen eğitimin hedefine ulaşmasında  “iyi insanlar yetiştirmek” eğitimin başarısı olarak gösterilmiştir. 

 

Postmodern dönemde hakikatin buharlaşması ile beraber “İyi insan” kavramının evrensel bir tanımının olduğunu varsaymak oldukça güçleşmektedir. Hele ki madde ve manayı ayıran Batı medeniyetinin insan kavrayışı tam bir tıkanma yaşarken medeniyet anlayışımıza dönüp bakmak ve kavramlarımızı yeniden ihya etmek tercih değil zorunluktur.  Bu bağlamda medeniyet anlayışımızı şekillendiren kültür tarihimize baktığımızda çok net bir formül ile karşılaşırız. Modernitenin akıl ile kalp arasındaki uçurumu derinleştiren ayrıştırıcı anlayışının karşısında “aklı selim, kalbi selim, zevki selim” bütünselliğini hedefleyen yani “insanı kâmil”i yetiştirmeye odaklanan sistematikle karşılaşırız. Ki bu kavrayış çağımızın ihtiyaç duyduğu iyi insanların yetiştirilmesinde modernitenin defolarını aşma kapasitesine de sahiptir. Akl-ı selim ile düşünen, kalb-i selim ile hisseden, zevk-i selim ile dünyaya bakabilen bir toplum merhametini yitirmiş bu çağın kurtuluş reçetesi olacaktır.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli  ile tam da bu paradigmal ayırımın farkında bir arayışla “öze dönüşü” dert edinen bir müfredat çalışması başlattı. Eksiklikleri giderilebilir, içeriği tartışılabilir, dinamik bir süreçte olgunlaştırılabilir bu modeli, sadece hazırlayanların kimliği üzerinden “maarif davası eşittir gerici kafası” diyerek kodlayanlar bu değerli arayışı gereksiz spekülasyonların hedefine koymaktan imtina etmediler. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerine saldırı olarak yorumlayanlar için müfredatta kültür ve medeniyetimize yön verenler dersinin verilmesi bile büyük dert oldu. “Fikri hür irfanı hür vicdanı hür insan” ile “aklıselim kalbi selim sevki selim insan” anlayışları uzlaşamaz iki zıt model olarak kamplaştırılmaya çalışıldı. Bu kavrayışa göre Fatma Aliye ile Ziya Gökalp’in bırakın aynı derste anlatılması bir arada anılması bile kabahat,  eğitim yerine maarif kelimesinin kullanılması ise demode ve gerici bir tercihti. 

 

Kutuplaştırıcı zihniyetin gözüne inen perdenin son yansımasını da Milli Eğitim Bakanlığının 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk dersine “Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan sevgisi” temalı bir dersin yapılması kararına yönelik tepkilerde gördük. Şaşırmadık zira Çanakkale ve Gazze’yi aynı anda zikretmek, tarihsel olarak aynı bağlam içerisinde düşünebilmek geniş bir ufuk vicdani bir duruş gerektiriyordu. Bu yönü ile yeni maarif modeli, gözü kendisine gösterilenden başkasını seçemeyenlerin bilinçaltlarını, ideolojik körlükle pozisyon almayı marifet sayanları faş edecek bir zemine dönüştü. Dahası bu altyapıdan yoksun, bu ufukla kavgalı olanların gayrı insani denilebilecek nitelikteki yaklaşımları eğitimin irfandan yoksun kalınca insanın vicdandan nasıl uzaklaştığını da gösterdi. Zira akıl ile kalp arasındaki uçurum derinleştikçe empati azalır başkalarının acısı duyulmaz olur. Özellikle sosyal medyada bu konu hakkında yapılan bazı paylaşımlar hali pür melalimizi göstermek bakımından içler acısı bir tabloyu gözlerimizin önüne serdi. Yüzyılın en korkunç soykırımının yaşandığı bir gerçeklikte “Çanakkale’yi anlatırım İzmir marşını okuturum gerisine karışmam” cümlelerinin kurabilmesi, küresel sistemi kavrayıştaki sığlığı göstermesi bir yana vicdani açıdan en hafif ifadesi ile öğretmenlik mesleği adına utanç vericidir. Başkalarının acısını duymaktan uzak, siyonizmin korkunç apartheid rejimiyle şekillenmiş hastalıklı arzı mevud inançlarının ülkemiz için nasıl bir tehdit olduğundan bihaber olan bu paylaşımlar millilik anlayışındaki çarpıklığı da göstermiştir.  Milli olanla manevi olan arasına ayırım koyarak Türkiye Cumhuriyetini kavramaya çalışan bu nakıs anlayış için Çanakkale ve Gazze’nin aynı cümle içinde anılması bile yanlıştır. Oysa mütemmim cüz ilişkisi içinde kavranması gereken milli değerlerle manevi değerleri ayırmak, kuşun bir kanadını kırarak uçmasını beklemektir. 

 

Gazze'deki Filistinli çocuklar bu öğretim yılına da okula gitme şansları olmadan giriyor.  UNICEF ve Global Education Cluster'a göre Gazze'deki okul binalarının yüzde 90'ından fazlası İsrail bombardımanında harap olmuşken, 800 bin öğrenci temel eğitimden mahrum iken,  39 bin Filistinli öğrencinin liselere geçiş sınavına giremezken,  1.1 milyon çocuğun neredeyse tamamı psikososyal yardıma ihtiyaç duyarken, bu koca yıkıma, acı soykırıma kulaklarını tıkamak en hafif ifadesi ile insanlık dışıdır.  Başka bir gezegende değil burnunuzun dibinde çocuk felci ile bombalar arasında sıkışmış bir hayat yaşayan çocukların, katledilen 10 bin öğrencinin 500 öğretmenin yasını tutmak, acısını paylaşmak boynumuzun borcudur. Ki bu rakamların tamamı sadece “şimdilik” tespit edilebilenler. Zira İngiltere'de "Gazze'de ölü sayımı: Zor ancak gerekli" başlığıyla yayınlanan bir makalede, enkaz altında olan cenaze sayısının dahi 10 binden fazla olduğu, savaştan doğrudan ve dolaylı etkilenerek hayatını kaybedenlerin sayısının 100 ile 200 bin arasında olduğuna dikkat çekiliyor. Böylesi bir tabloda  “Gazze’den bana ne” diyenlerin, okul kantinlerinde boykotlu marka dondurma satıldığında tepki gösteren çocukların irfanından,  23 Nisan’da Filistin’de direnişin sembolü Dabke dansıyla Gazze’ye selam gönderen öğrencilerin vicdanından, Türkiye’nin Rachel Coriel’i olarak tarihe geçen Washnigton Üniversitesi mezunu şehidimiz Ayşenur Ezgi Eygi’nin hayatından öğrenecek çok şeyleri var.

 

Dünyanın tüm iyi insanları renkleri, dilleri, dinleri ayırt edilmeksizin Gazze etrafında birleşmişken eğitim öğretimin ilk gününde öğrencilere Çanakkale Gazze hattında vatan sevgisinin anlatılması kesinlikle doğru ve yerinde bir karardır. Çocuklarımıza ve gençlerimize emperyalizmin karşısında canını, ırzını, vatanını korumak için direnen bu iki milletin neden “özde kardeş” olduklarını öğretmek gereklidir. Çünkü Gazze’deki soykırımı bilmeyen, Batılı devletlerin sessizliğini duymayan, uluslararası örgütlerin işlevsizliğini anlamayan ABD’nin suç ortaklığını kınamayan bir gençlik olsa olsa emperyalizmin sürdürülebilirliğine yarayacaktır. Gazze’de eğitimin durduğu, meslektaşlarımızın katledildiği, okulların hedef alındığı, çocukların açlıktan öldüğü bu korkunç vasatta ülkemizde yeni eğitim öğretim yılına girerken, Milli Eğitim Bakanlığının İsrail işgaline karşı soykırıma duyarlı, vicdana ayarlı bu yaklaşımı bütün siyasi mülahazaların üstünde değerlendirilmesi gereken takdire şayan bir karardır.

 

Öğrencilerimize Çanakkale’de vurulan yiğitlerimiz ile ölmeden mezara konulan Gazzeli çocukların antiemperyalist direniş hattındaki kardeşliğini öğretmek, alınan bu kararı desteklemek eğitimci olarak görevimiz, insan olarak boynumuzun borcudur. 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
#

Siyonizmin sponsorları da bedelini ödeyecek

#

Zorluklar dayanışmayla aşılır, sorunlar örgütlenerek çözülür

#

Örgütlü gücümüzle tarih yazıyor, yetkimizle kazanım üretiyoruz

#

Eğitim sisteminin ihtiyacı tamir mi, imar mı?

#

Salgın sürecinde bir fedakârlık örneği: Eğitim çalışanları

#

Hakkımızdan azına razı olmadık, olmayız

#

Pagan kültürden medet uman çağdaşlık

#

Kamu görevlisi devletin yükü değil, gücüdür

#

Yeni ufuklardan yeni umutlara

#

Paradigmalar sarmalında kadın ve emek

#

Denetim, kadavraya otopsi değil, hayata koruyucu hekimlik yapmaktır

#

Fedakârlıklarımızın ham maddesi ideallerimizdir

#

"Eğitim kovayı doldurmak değil, ateşi tutuşturmaktır"

#

Seçimimiz daha ideal bir eğitim düzeni içindir

#

Şiddet eğitimi tehdit ve tahdit ediyor

#

Yanlışı göstermek doğruyu görenlerin hakkıdır

#

Bir istiklal ve istikbal meselesi olarak öğretmenlik mesleği

#

Bugün için umut gelecek için müjdeyiz

#

Sıralama ve yerleştirme baskısı altındaki ortaöğretime yerleştirme serüvenimiz

#

Niceliğimizin büyüklüğünü niteliğimizin gücüyle besliyoruz

#

Yabancı dil öğretimi için önce öğretmen

#

Cefayla açılan yolu vefayla yürüyoruz

#

Özel öğretimin hâli ve sorunlarının halli

#

Tarihin öznesi olmak için paradigmayı değiştirmeliyiz

#

Millî Eğitim millî eğilime uymalıdır

#

Hikmet sırrına erebilen üstün zekâlı çocukları tanıma ve yetiştirme davamız

#

Büyük Türkiye hedefine inanmış 402 bin üyeyle yeni anayasa yolculuğu başlatıyoruz

#

Muhaciri olduğumuz dünyanın Ensarı olmak

#

"Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın..."

#

Öncü medeniyet davasında imam hatip okullarının önemi ve sorumluluğu

#

Hep birlikte hareketleneceğiz, bereketlenerek büyümeye devam edeceğiz

#

Şimdi, herkesin kazandığı toplu sözleşmeyi anlatma vakti

#

Kültür elçisi olarak misafir öğrenciler

#

'İnsanlığın son adası'nda mesuliyetimiz

#

Denetimin unvan, imkân ve yetki sorunu

#

Hayatı Hakk'a uydurmak için bismillah...

#

Hayatı Durdurmak Kimlerin İşine Yarar?

#

KYK Artık Sorunların Altını Değil Üstünü Çizmeli

#

Öğretmenler Neden 'Ek Dersi' Değil de 'Ek İşi' Tercih Ediyorlar?

#

Dünü Kuşanıp Yarını Kuşatacaklar Buluştu

#

Yüreği, Kavgası, Sevdası ve Kalemi Güzel Adam

#

Ya Cumhurbaşkanı Öğretmen Olsaydı!

#

'Akademik Zam' Yeni Hükümetin Önceliği Olmalıdır

#

Aynı Sorun Aynı Hata Aynı Tartışma

#

FATİH Projesi Mesleki Eğitimi Uçurabilir mi?

#

İmkânsız Diye Bir Şey Yoktur

#

İHH'ya Hasım Olanlar İsrail'e Hısım Olanlardır

#

Milli Eğitimin Çağı Dönüştürecek Projesi

#

YÖK, Teknik Öğretmenleri Duymalıdır

#

Şafak Pavey'in Merhameti Değil, Rosa Parks'ın Başarısı

#

Sendikacılığın Öğretmeni Erol Battal

#

Öğretmenler Zimmetle Karşı Karşıya!

#

Sayın Bakanım, Bürokratların Öğretmene Neden Zulmediyor?

#

MEB Hukuk Müşavirliği Başörtüye Serbestliği Hazmedemedi mi?

#

Onlar Çaresizliklerinden, Biz İse İnsanlığımızdan Utandık

#

Eğitim-İş’e Acil Şifalar Diliyorum

#

Kılık Kıyafet Özgürlüğü Eyleminde Dik Duranlar ve Dibe Vuranlar

#

MEB “Unutan iyileşir” Politikasını Bırakmalı

#

Milli Eğitim 100 Temel Eseri, Ertuğrul Günay İse Kendini Gözden Geçirsin

#

Sıddık Ertaş’ın Rosa Parks Duruşunu Kutluyorum

#

Devletin Sadık Kulları ‘Çiçek Olun’…

#

Statükonun Mankurtlaşmış Kibirli Bekçilerine

#

Vali Öğretmenleri Anladı Darısı Hükümete

#

Çığlıklar Feryada Dönüştü Çözüm: İl Emri

#

Eğitim-Bir-Sen Neleri Yapmadı?

#

‘Kamusal Alan’ Koca Bir Yalan!

#

Bakan Felaket Tellallarını Ters Köşeye Yatırdı

#

Bakan’ın İçi Burkulmuş, Biz ise Çileden Çıktık

#

Öğretmenler Bu Kez Himmet Değil Buğday İstiyor

#

Herkesi Eğitim Müfettişi Olmaya Davet Ediyorum

#

Bazı Eğitim Müfettişleri İstiklal Mahkemelerine Rahmet Okutuyor!

#

Özel Harekât Okullara Kaydırılsın (!)

#

Yalan Namertlerin Cesaretidir

#

Fişleyen Rektörü ve Dışlanan Doçenti Anlayabilmek…

#

Kurban Olarak Daha Kaç Okul Müdürü Lazım?

#

Şeflere “Ötanazi” Uygulanıyor

#

BT Öğretmenlerinin Sorunları Çözülebilir mi?

#

Sözleşmeli Yolluğunda Yanlışlar Zinciri!

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen